2014. július 1., kedd

PSC Lecke #1

Sziasztok! Ma egy Photoscape leckét tanítok meg nektek, amit már szerintem a legtöbbetek ismertek! Mindenesetre, aki nem ismeri az árnyékos trükköt, annak elmagyarázom.

1. Nyisd meg a Photoscapet, ha nincs, húzd le ITT! Ingyenes, megbízható szerkesztő.
Miután megnyitottad, felül menj a 'Szerkesztő'-re, majd nyiss meg egy PNG (!!!) képet. Vigyázz, mert mással nem működik, csak PNG képpel.

2. Alul vannak különféle 'oldalak' (Főoldal, Objektum, Kép vágása, Eszközök).
Menj rá a Főoldalra, ha már rajta vagy, akkor ne kattints rá még egyszer, felesleges.
Ott vannak különböző választások (Méretezés, Fényerő - Szín, Auto. képjavítás, Auto. kontraszt, stb...).
Katt rá a 'Fényerő - Szín'-re. Vigyázz, ne a kis nyílra, hanem az írásra.

3. Előjött egy ablak. Húzd el a 'Gamma fényerő'-t 0.10-re és a 'Kontraszt'-ot pedig -100-ra. Ahogy a kép mutatja.
Ahogy látod, a színes PNG képedből szürke lett. Ezután nyomd meg az 'OK'-ot.

4. Újra rákattintasz a 'Fényerő - Szín'-re, de most az előbb említett kis nyílra. Előjönnek újabb választások (Kontraszt erősítés, Színhajlítás, Fehéregyensúly, Szürkeárnyalat, stb.. (nem sorba)) Ott pedig kattints a 'Színezés'-re (nem tudtam lefényképezni, bocsi).

5. Előjön egy kisebb ablak.
A 'Szín'-nel tudod választani a színét (mily meglepő), szóval nem muszáj olyan színűre, amilyenre én tettem, válaszd, amelyiket szeretnéd. Ha úgy gondolod, hogy a választott színed túl élénk, sötétebbet akarsz, rendelkezésedre áll a 'Telítettség' és a 'Mérték', ahol ha balra húzod valamelyiket, sötétebb színt kapsz. Amint látod, a képed szürkéből a választott színeddé vált (azért kellett PNG kép, mivel ha beszínezed/beszürkíted a képet, akkor csak az ember/állat/akármi válik színessé, viszont ha nem PNG, akkor az egész kép színes lesz). Kattints az 'OK'-ra.

6. (kihagyható) Ha esetleg két szín között babrálsz, vagy úgy gondolod, szebb lenne két színnel is, van erre is lehetőség.
Az előbbinél mindig a Fényerő - Színre mentünk rá, viszont ezúttal a 'Szűrők'-re kell, és ott pedig megint kijönnek különböző választások. A 'Színátmenet'-et válaszd.
Kijön egy ablak. Szintén kiválaszthatod a színt, amilyet szeretnél, majd a 'Kiterjedés'-sel tudod irányítani, hogy mennyire legyen benne. Még a Kiterjedés felett, ott vannak azok a választások, hogy Fent, Balra, Jobbra és Lent. PNG képeknél nem lehet választani a Jobbra és a Lent-et, csak a Fent és a Balra-t. Ahogy látod, a képed is kétszínűvé vált. Kattints az 'OK'-ra. Lehetséges, hogy bal oldalt, vagy felül meg fog jelenni rögtön a sarkában a kiválasztott színed egy csíkja. Nem kell pánikolni, hogy hogy fogod leszedni, vagy ilyesmi, nekem is ott van, azt simán le lehet vágni a 'Kép vágása' módszerrel az oldalaknál.

7. Ezután megint rámész a 'Szűrők'-re, de ezúttal a 'Zaj'-ra kattints. 
Előjön egy ablak. Ha a 'Mérték'-nél jobbra húzod, akkor több zaj lesz a PNG-n, ha balra, akkor kevesebb. Én általában maradok a középnél. Majd nyomd meg az 'OK'-ot.

8. Aztán kattints az oldalaknál az 'Objektum'-ra.
Itt rögtön bal oldalt vannak kis ikonok, pl. domb, szív, buborék, T-betű, stb.. Kattints a kis dombszerű ikonra, majd ott a 'Fotó...'-ra. A mappáid között kikeresed azt a PNG képet, amit most átszíneztél. Ha megvan, rákkatintasz, és OK. Így rajta lett a színesen az eredeti képed. A képpel együtt előjön egy ablak, amit csak nyugodtan x-szelj ki, erre most nem lesz szükség. Helyezd el az eredeti képedet úgy, hogy látszódjon egy kicsit a színes része is, de a legjobban lehessen látni az eredetit.
És voilá, készen is van az árnyékos kép.

Akinek segítségére vált ez a poszt, az kérem jelezze nekem, vagy ha szeretne még ilyen leckét, kommentben. Sok sikert! ♥

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése